ansambli, grupe, orkestri, pjevači,...

Blaž Lenger Branko Sabolović Marica Hasan DUDEK i mužikaši Vladimir Smiljanić Dragan Vlajnić

Franjo barić

  Naslovnica
NA Blaža Lengera
NA Šanteki
NA Bilogorci
NA Brankići
NA Korenići
NA Hegedušić-
         Galeković
NA Veseli Podravci
NA Braće Gašparića
NA Markovice
NA Belobrki
NA Radio Podravine
NA Rabađije
NA Podravci
NA Vlahovići
NO Križovljani
DA Habeki
Ansambl Perice
    Lulića
Ansambla Tajna
Ansambl Vladimira
    Smiljanića
Ansambl Novi veseli
    Podravci
Glazbeni sastav  
    Podravski mužikaši
Grupa X
Grupa 4X
Grupa Kap na kap
TS Franceki
TS Dangube
TS Podravci
TS Sinovi Podravine
Mariška band

             Napomena:
  NA -narodni ansambl
  DA - duhački ansambl
  NO - narodni orkestar
  TS - tamburaški sastav

Preporučena rezolucija: 1024x768 px
Text size: Medium
Encoding: CE (Windows)

Zajedno s vama od 1998. godine!

Computer design and copyright ©1998. -2011. Stjepan Jagić

                Dragan Vlajnić
   Rođen je u Lasovcu (u blizini Šandrovca). Otac mu je bio kovač i imao je vlastiti muzički sastav s kojim je nastupao po svadbama.
   Kako jabuka ne pada daleko od stabla tako je i mladi Dragan već s deset godina počeo svirati violinu, a 1964. i "propjevao". Osniva vlastiti sastav s kojim nastupa na "čejanju perja" i "lužđenju kokruza" i sličnim seoskim okupljanjima.
   Sviraju izvornu narodnu podravsku i bilogorsku glazbu koja je i danas u srcu Dragana Vlajnića. Glazbeni sastav je imao dvije violine, bugariju, bas i harmoniku, a na nagovor svoga oca počinje se ozbiljnije baviti glazbom. Počinje svirati s tada vrlo popularnim sastavom "Veseli Bilogorci" s kojima je nastupao od Pitomače do Bjelovara. Svirao je po svadbama cijele zime , a već 1967.-68. godine ima svoje prve snimke

na radio-Đurđevcu. Bile su to pjesme "Kamena stijena" i "Suze, moje suze" koje su bile vrlo slušane. Bilo je to vrijeme Korenića, "Veselih Podravaca", Blaža Lengera i "Veselih Podravaca".

   Odlaskom 1970. godine u vojsku, Dragan sve više sluša tadašnju popularnu zabavnu glazbu, jer bilo je to vrijeme "Električne struje", Beatlesa i drugih sastava koji su plijenili ne samo Draganovu pozornost, već i svih mlađih naraštaja. Izlaskom iz vojske nemiran Draganov duh ga je tjerao dalje.
   S Mirkom Posavcem, Ivanom Seidlom i Tomislavom Krmićem osniva grupu X. To je tada bio prvi električni sastav u Podravini, sa sjedištem u Pitomači. Snimaju i prvu singlicu s pjesmama "Ne tuguj, stari moj druže" i "Tvoje majke nema", za koje je muziku i tekst napisao Vlado Smiljanić s kojim Dragan i dalje nastavlja suradnju. Godine 1973. Dragan prelazi u popularni zagrebački sastav "Stranci"(nakon što su oni ostali bez vokalnog solista) s kojim snima desetak singlica i dva LP-a. Za njih tada skladaju Đorđe Novković, Rajmond Dujmić, Mišo Doležal i ostali poznati skladatelji. Sa "Strancima" ostaje osam godina i dobiva

 video by: 45kladje

Zlatni i Srebrni LP za veliki broj prodanih ploča. Na nagovor Vlade Smiljanića, koji je tada radio u bivšem "Jugotonu" zajedno s Tošom Krmićem osniva sastav "Tajna". U "Tajni" je svirao do početka Domovinskog rata izvrsni gitarist Tomo Plesac te Branko Kološ i Hrvoje Šolić iz Pitomače. Kasnije su svirali i neki zagrebački glazbenici, a zanimljivoje da su svirali sve od rock'n'rolla, zabavnjaka, talijanske kancone, grčkih i meksičkih pjesama do evergreena.

 video by: 45kladje

"Tajna" je bio i prvi sastav koji je pored Blaža Lengera snimio sve najpopularnije podravske pjesme, u novom aranžmanu i novom zvuku. U to vrijeme izdali su nekoliko singlica i dva CD-a.
   U lipnju 1991. godine Dragan postaje dragovoljac Domovinskog rata, a nakon dvije godine, kao pričuvni časnik vraća se u Zagreb, na svoje radno mjesto u pošti u Draškovičevoj. Ipak, nostalgija za zavičajem prevladava te se Dragan 1995. godine vraća u Stari Gradac, odakle se i oženio 1974. godine Slavicom i ima dva sina. Tada počinje pjevati u Škrinjarevu sastavu "Veselo Podravci" s kojim snima CD. Kada dr. Jergović osniva "Podravske
mužikaše" Dragan prelazi u taj sastav kao

Dragan Vlajnić i Franjo Barić bili su česti gosti u domu njihovog prijatelja u pjesmi i životu Blaža Lengera.

kao kontrabasist i s njima nastupa desetak godina. U to vrijeme nastupa i samostalno na Pitomačkom festivalu.


   Jedini uz Blaža Lengera ima najviše snimljenih skladbi od Zagreba, Varaždina do Osijeka i jedino su njih dvojica za svoje pjesme dobili Zlatne ploče(Dragan za zabavne pjesme). Većina pjesama govori o Podravini, Bilogori i rijeci Dravi.
Danas Dragan u Starom Gracu ostvaruje svoj dječački san ljubavi prema prirodi. Često jaše na konjima po prirodi, a mnogobrojne prijatelje prevozi fijakerom.

Popis svih pjesama Dragana Vlajnića

Svojevrsni je rekorder:
Snimio je 137 pjesama, na 90 pjesama pjeva, a na ostalima svira.
Pjesma  "Ne tuguj, stari moj druže" izašla na ploči  1973. godine postala je evergreen i ušla u legendu. Još uvijek se vrti po svim radiopostajama, a pogotovo je neizostavna na podravskim zabavama.

Povratak na vrh