ansambli, grupe, orkestri, pjevači,...

Blaž Lenger Branko Sabolović Marica Hasan DUDEK i mužikaši Vladimir Smiljanić Dragan Vlajnić

Franjo barić

  Naslovnica
    Mariška band    
NA Blaža Lengera
NA Šanteki
NA Bilogorci
NA Brankići
NA Korenići
NA Hegedušić-
         Galeković
NA Veseli Podravci
NA Braće Gašparića
NA Markovice
NA Belobrki
NA Radio Podravine
NA Rabađije
NA Podravci
NA Vlahovići
NO Križovljani
DA Habeki
Ansambl Perice
    Lulića
Ansambl Tajna
Ansambl Vladimira
    Smiljanića
Ansambl Novi veseli
    Podravci
Glazbeni sastav 
    Podravski mužikaši
Grupa X
Grupa 4X
Grupa Kap na kap
TS Franceki
TS Dangube
TS Sinovi Podravine
TS Podravci
        Napomena:
  NA -narodni ansambl
  DA - duhački ansambl
  NO - narodni orkestar
  TS - tamburaški sastav

Preporučena rezolucija: 1024x768 px
Text size: Medium
Encoding: CE (Windows)

Zajedno s vama od 1998. godine!

                  Mariška band
 

         Holubek (Funjak) Mariška (rođena u Szariszap, Mađarska) 1904. godine. Živjela je u  Koprivnici od 1910., gdje je i umrla 1993 godine. Amaterski je svirala više instrumenata. Naučila je svirati najprije klavir i harmoniku a potom i violinu uz svoga oca vojnog muzičara, koji je svirao violinu u vojnom orkestru. Aktivno je počela svirati 1960 godine, većinom podravske narodne pjesme, s tada vrlo popularnim  koprivničkim sastavom "Kanarinci" . 

 U ansamblu su s njom svirali: Gregl Željko violina, Hrubec Vlatko harmonika, Bešenić Stanko te ponekad  Štefanić Slavko beglajt i Bedeković Juraj kontrabas. Svirajući stekli su veliku popularnost i tada  ''Velika mama'' kako su ju od milja zvali u Podravini osniva krajem 1980-te i početkom 1981. godine svoj bend pod nazivom ''Mariška band''. Band je prestao svirati krajem 1987. godine. Tada sviraju šlagere i tradicionalnu narodnu podravsku i američku muziku.
        Bili su toliko popularni da je režiser RTZ-a Petar Krelja 1986 god.snimio 30 minutni dokumentarni film pod nazivom ''Mariška band''. r/sc: Petar Krelja; kamera: Mario Perušina, dokumentarni, boja, 30 min

   

        Opisuje se život Mariške Holoubek, 82-godišnje starice koja svira violinu u sastavu ''Mariška band'', posvećenom countryju i podravskoj glazbi. Prikazuje se jedan od koncerata.
         U izdanju BLIND DOG RECORDSA Šarenog dućana
KRELJIN FILM MARIŠKA BAND NA VIDEOKASETI

       Tridesetminutni film koji su 1985. godine snimili Petar Krelja i Vesna Švec, s mnogobrojnim koprivničkim licima na koncertima i na našim gradskim ulicama, s licima mnogobrojnih Mariškinih prijatelja, produkcija Šarenog dućana sačuvala je od zaborava izdanjem videokasete, za koju su iskorištene i sjajne fotografije pokojnog Mladena Jakupca.   U tekstu Zorka Markovića na ovitku kasete, jednoga od članova Mariška-banda, navedeni su podaci o baki Mariški i nastanku banda. Mariška Holoubek-Funjak potječe iz velike glazbeničke obitelji koja je početkom 20. stoljeća doselila u Koprivnicu. U Zagrebu je završila violinu na srednjoj glazbenoj školi, a u Koprivnici je do smrti uglavnom besplatno podučavala različim glazbalima brojne naraštaje svojih učenika. Desetljećima je javno nastupala, sama ili s nekim od amaterskih sastava, u crkvi, na

 promocijama knjiga i otvorenjima izložbi, dobrotvornim priredbama, zabavnim nastupima...    
      No baka Mariška najveću je popularnost stekla sa sastavom "Mariška band", koji je nastao 1982. godine na zamisao Mladena Jakupca, te trajao do 1989. godine. Osnovicu repertoara činile su rock i country obrade izvornih podravskih, ali i drugih skladbi, što je u to vrijeme bila novost. Za tadašnju televiziju zagreb Petar Krelja i njegova životna suputnica, Koprivničanka Vesna švec, snimili su u Koprivnici u Muzeju dio nastupa 1984. godine, a 1985. goidne i cijeli TV-film, koji je postao međunarodno poznatim i nagrađivanim. U sastavu je sviralo više različitih izvođača, a u to vrijeme uz baku su bili Milivoj Brozović, Zoran Car, Vlado Kolarek i Zorko Marković. U sedam godina postojanja Mariška band je nastupio na više od 50 koncerata u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu, Murskoj Soboti, Križevcima, Bjelovaru, Virovitici i drugdje. Baka Mariška je umrla 1993. godine. Imala je tada oko 90 godina, a gotovo do zadnjeg časa podučavala je djecu, zapisao je Zorko.
Promukli zvuk Mariškine violine svima koji pogledaju dirljiv Kreljin film izmamit će suze nostalgije na oči, jer će podsjetiti na ljude koji su doista voljeli svoj grad.


 

Computer design and copyright ©1998. - 2008. Stjepan Jagić