ansambli, grupe, orkestri, pjevači,...

Blaž Lenger Branko Sabolović Marica Hasan DUDEK i mužikaši Vladimir Smiljanić Dragan Vlajnić

Franjo barić

  Naslovnica
NA Blaža Lengera
NA Šanteki
NA Bilogorci
NA Brankići
NA Korenići
NA Hegedušić-
         Galeković
NA Veseli Podravci
NA Braće Gašparića
NA Markovice
NA Belobrki
NA Radio Podravine
NA Rabađije
NA Podravci
NA Vlahovići
NO Križovljani
DA Habeki
Ansambl Perice
    Lulića
Ansambla Tajna
Ansambl Vladimira
    Smiljanića
Ansambl Novi veseli
    Podravci
Glazbeni sastav
    Podravski mužikaši
Grupa X
Grupa 4X
Grupa Kap na kap
TS Franceki
TS Dangube
TS Podravci
TS Sinovi Podravine

             Napomena:
  NA -narodni ansambl
  DA - duhački ansambl
  NO - narodni orkestar
  TS - tamburaški sastav

Preporučena rezolucija: 1024x768 px
Text size: Medium
Encoding: CE (Windows)

Zajedno s vama od 1998. godine!

Computer design
and copyright
©1998. -2010.
Stjepan Jagić

Vladimir Smiljanić

„Rodil sem se vu najlepšem raju, v Podravini, vu najlepšem kraju.
Na svetog Jožefa tu na Dravi, tamburu mi odma v ruke dali.
Stari japa navek znal je reci s tamburom se nemre gruntek steci.
S tamburom sem celi svet obišel, s Podravine zbog nje sem otišel.
Vrnul se bum makar v lesu, il nek Dravu sim donesu“.

Tako kazuje pjesma. I zaista, Vladimir Smiljanić rođen je 19.03.1947.godine u lijepom podravskom mjestu Stari Gradac. Svoju muzičku karijeru, posvećenu podravskoj pjesmi i riječi, započinje sredinom šezdesetih. Zapošljava se u Jugotonu, današnja Croatiarecords 1967. godine, gdje je proveo čitav životni vijek, posvećen podravskoj glazbi, sudjelujući na svim projektima.

1968. godine osniva ''Ansambl Vladimira Smiljanića''
s kojim snima 3 ploče.

S ''Ansamblom Veseli Podravci'' snima  četvrtu ploču  1974. godine

U Pitomači suosniva narodno zabavni sastav ''Grupa X'' s kojom snima 2 ploče.
Poslije toga neki članovi napuštaju sastav, pa uz neke pridošle nastaje ''Grupa 4X''  s kojom snima 2 ploče.

Zatim osniva ansambl
 ''Tajna''
s kojim snima
 tri albuma
s podravskim narodnim pjesmama.

 

Vladimir Smiljanić 13.06.2008. promovirao svoj novi album

   Dvostruka kompilacija hrvatskog autora tamburaške glazbe Vlade Smiljanića, jednog od najpoznatijih skladatelja koji je svojim radom na određen način povezao velik broj kvalitetnih tamburaša, objavljena je u povodu 40-te obljetnice glazbenog djelovanja ovog vrsnog autora. U njegovoj bogatoj kolekciji postoji velik broj pjesama koje su ga proslavile na festivalima u Požegi, Brodu, Pitomači. Njegova kompilacija donosi 45 pjesama koje je Vlado Smiljanić sam odabrao, a koje predstavljaju presjek njegovog rada u ovih 40 godina koliko je prisutan na tamburaškoj sceni Hrvatske. Među najpoznatijim izvođačima koji su pjevali njegove pjesme su: Najbolji hrvatski tamburaši, Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Krunoslav Kićo Slabinac, Gazde, Šima Jovanovac, Slavonski

dukati, Vera Svoboda, Đuka Čaić i mnogi drugi. O Vladi Smiljaniću ponajbolje govore riječi koje je u privitku ovog izdanja napisao Stjepan Šegovac: “Venama svih ljudi teče krv. Za neke kažu da im uz krv teku i benzinski oktani, drugima vino, trećima boje…Vladi Smiljaniću zasigurno teče – glazbena krv!"
Primarno podravska, ali istovremeno i slavonska i kajkavska…

Rođen na razmeđi Slavonije i Podravine, u Starom Gradcu, mjestu u kojem sa zapadne strane “dežd curi”, a s istočne strane “kiša pada”, upijao je sve najbolje od starih mužikaša Podravaca, slavonskih tamburaša i mađarskih guslača. Ta vjetrometina stilova nije ga nimalo zbunila. Točno je posložio što kome pripada pa jednako dobro piše za Slavonce i Podravce. Jednako dobri su mu tekstovi i glazba za kajkavsko i za štokavsko područje. Smiljka ima ono što rijetki posjeduju – jednako dobro piše glazbu i tekstove. Zapravo to nisu tekstovi. To su pjesme s dubinom, porukom, puni etnosa, a opet suvremeni s porukom i pokudom, ponekad cinični, ponekad veseli i optimistični. Smiljanićeve pjesme su scenario po kojem se može snimati dokumentarac o običaju, životu, događaju. Zato ne treba čuditi što su postale – narodne. Prihvaćene od najširih slojeva među kojima malo tko zna da su njegovo autorsko djelo. Ako je i učio na zasadima Lengera, Švarbića i ostalih ponajboljih mužikaša, Smiljanić ih je nadišao u svim elementima od stvaranja pjesama na tradicijskm zasadima. Bez sumnje, isti rezultat bit će i s pjesmama s ovog nosača zvuka. Vlado Smiljanić ima “podravsku krv” koja odgovara svim krvnim grupama.”

Lijepih riječi o ovom vrsnom autoru nije nedostajalo niti iz pera Rajka Stilinovića: “Rodil sem se vu najlepšem kraju. Počeo bi tako Vlado Smiljanić odu svojoj Podravskoj krvi, svojoj Dravi što tkana zlatnim dravskim peskom teče Vladinim venama. I odu svom ocu Franji stihom tamburu mi odma v ruke dali. Da, niti sedam godina od Josipova 1947. nije prošlo, a u ruci Vlade Smiljanića kucao bi ritam s bugarije, da bi nedugo potom zacvrkutao prim. Je li tad rođeno još jedno priznanje: Slavonijo ja sam tvoje dijete? Mi čiji korijeni poput Vladinih niču iz iste ravnice znamo da se njegova zipka, njegov Stari Gradac jednakom radošću veseli uz kićenu slavonsku i uz široku podravsku pjesmu. Jest zato Vlado i Cvijet Podravine i Slavonije dijete. Jest zato i pjesmarica Pjesme i plesovi iz Hrvatske na kojoj uz

Vladin potpis stoji godina 1986. Gle, baš i godina mojih prvih uglazbljenih stihova, od kojih kasnije mnogi bivaju optočeni Vladinom glazbom ovjenčavši se tako i nagradama na požeškom Trgu Svetog trojstva. A godina kada Vlado tijelom odlazi iz zavičaja? Slučajna? 1971. Nije u hrvatskom biću nikada slučajna. Hrvatsko proljeće. Proljeće koje Vladi otvara vrata glazbenoj sceni, ali i otvara poklopce škrinje u kojoj se poput biserja taloži hrvatska glazbena baština. I ime Vlade Smiljanića. Možda tek samo Smiljka. Dovoljno. I jednom kad Tambure budu tiho svirale. Sjećanja Vladina i naša bilježe nastupe sa Švarbićima, Lulićima, Lengerima, u Grupi X, Tajni, Ex Panoniji, Pet za pet… K’o melem na rane nižu se turneje u hrvatskim ognjištima diljem svijeta sa Vice Vukovom, Đukom Čaićem, Ivom Fabijanom, Ćirom Gašparcem,  Kićom, Šimom i ponajviše sa Verom Svobodom. Nižu se i festivalu nezamislivi bez Vlade: PITOMAČA koju začinje nagrađenim pjesmama, POŽEGA gdje ga nagrade ne mogu zaobići. S nagradama se vraća i sa KRIJESNICE  i sa BRODFESTA. O bogatom opusu izdanih nosača zvuka svjedoči i ova kolekcija, a o Vladi autoru, Vladi toncu i producentu, Vladinim nominacijama za Porin, na drugoj stranici i sam drugim glazbeno nadahnutijim rukopisom.”Podaci:
Vladimir Smiljanić

Obradio:
Josip Jurinjak
 

POPIS svih pjesama Vladimira Smiljanića
 

Kako bih doprinio
očuvanju podravske
glazbene tradicije,
da se ne zaboravi, 
posebno među
mladim naraštajem,
poklanjam ove partiture,
notne zapise
podravskih
pjesama, iz svoje arhive.
       
Vladimir Smiljanić


Partiture:

1. Podravino moja mila

2. Ala je divan taj podravski kraj

3. Tužna je nedjelja
i
Zorja je zorja

 


Vladimir Smiljanić

"Moj život i djelo"


Nastup na I. programu HRT-a 24.10.2010.

 

"